sâmbătă, 26 mai 2012

Bruxism-scrasnitul din dinti


Bruxism - scrasnitul din dinti


Bruxismul reprezinta actul voluntar sau involuntar de inclestare a dintilor, in timpul zilei sau in timpul noptii. Este atat oproblema medicala generala, cat si ca una stomatologica, deoarece afecteaza dintii si structura care ii inconjoara, inclusiv capul.
Bruxismul se poate manifesta prin:
·         inclestarea repetata a dintilor,
·         scrasnitul asemanator cu mestecarea in gol. 
Bruxismul apare si la copii, avand drept cauza aliniamentul incorect al dintilor, sau procesul de crestere al acestora. La copii aceasta afectiune se amelioreaza odata cu cresterea, la adulti boala continua, fiind agravata de stres. Cazurile severe necesita atentie speciala, pentru a preveni complicatiile. 

Cauzele bruxismului 
In privinta cauzelor, parerile sunt impartite - in vreme ce unii specialisti spun ca stresul este principala cauza si ca bruxismul poate afecta dantura, altii sunt de parere ca aceasta afectiune se transmite genetic si ca nu are efecte concludente asupra danturii. 
 Stresul - Este cea mai intalnita cauza a bruxismului. Stresul poate perturba somnul, producand episoade de scrasnire involuntara a danturii. 
 Agresivitatea - Bruxismul poate fi semnul fie a frustrarii si furiei reprimate, fie a unei personalitati agresive, in al doilea caz agresivitatea fiind exprimata. 
 Alinierea anormala a dintilor - Malocluzia este una dintre cauzele fizice ale bruxismului. Expertii sunt de parere ca alinierea incorecta are duce la frecarea involuntara a dintilor, in momentul in care acestia se suprapun. Aceasta cauza nu a fost confirmata inca de studiile clinice. 
 Dezvoltarea dintilor si a maxilarului - Aceasta este o cauza obisnuita la copiii pana la varsta de 7 ani, deoarece cresterea dintilor poate produce mancarimi la nivelul gingiilor. Scrasnitul este un raspuns al corpului la acest proces. De obicei, pe masura ce trece timpul, aceasta afectiune se amelioreaza. 
 Complicatia altei boli - Studiile au aratat ca bruxismul poate fi o complicatie a unor boli precum Parkinson sau Huntington. Prima este o boala degenerativa ce afecteaza abilitatile motorii, iar cea de-a doua este neurologica si afecteaza coordonarea miscarilor. 

Simptome 
Deoarece bruxismul se manifesta cu precadere in timpul noptii, persoana care doarme langa pacient este cea mai in masura sa observe principalul simptom: scrasnitul intens si zgomotos al dintilor. 
 Dureri la nivelul maxilarului - Urmarile bruxismului sunt durerile prezente mai ales la nivelul gurii, maxilar si muschii acestuia. 
 Dificultati in deschiderea si inchiderea gurii. 
 Dinti sensibili - Mai mult de jumatate din cei afectati de bruxism au dintii sensibili. La alimentele foarte reci sau fierbinti apare o durere extinsa si la gingii. 
 Dureri de urechi sau la nivelul articulatiei temporomandibulare - Durerile de urechi sunt cauzate de contractia musculaturii maxilarului. 
 Dureri de cap - Durerile de cap sunt de asemenea cauzate de contractia musculaturii, acestea fiind de obicei usoare si disparand de la sine sau cu ajutorul unui analgezic. 
 Dureri faciale - Desi zona cea mai afectata este cea a gurii, contractiile maxilarului pot afecta si musculatura adiacenta. Durerile la nivelul muschilor fetei sunt foarte comune. 
 Lezarea tesutului din interiorul obrajilor - Este foarte probabil ca, in timpul scrasnitului, intre dinti sa patrunda tesutul din interiorul obrajilor, mai ales daca pacientul este pozitionat pe o parte. 
 Erodarea smaltului - Persoanele ce sufera de bruxism au de obicei dintii cu dentina expusa, sau sunt tociti, fisurati, ciobiti. 

Complicatii 
Tocirea si ciobirea dintilor - Izbirea dintre dinti traumatizeaza fizic suprafata danturii. Efectele obisnuite sunt tocirea anormala, fracturarea coroanei, clatinarea saucaderea dintilor. 
Clatinarea dintilor. 
Vatamarea osului alveolar. 
Afectiuni ale articulatiei temporomandibulare - Articulatia temporomandibulara este cea care uneste maxilarul de craniu si se misca in timpul vorbirii. Prin urmare, este suprasolicitata in timpul scrasnirii dintilor, cand se misca in lateral. 
Dureri de cap cronice - Durerile de cap sunt asociate cu stresul, iar stresul este principala cauza a bruxismului. Insa mai mult decat tensiunea si anxietatea, miscarile si contractiile involuntare a maxilarului pot produce migrene severe. Complicatiile asociate sunt insomnia, anxietatea si depresia. 
Modificarea muscaturii - Dupa operioada de timp dintii se tocesc si aluneca, fortand schimbarea muscaturii pentru a putea consuma alimente mai tari. 

Remedii
B
ruxismul este o afectiune usoara, care nu duce la complicatii si nu necesita tratament specializat. Atunci cand efectele sunt vizibile, exista  remedii, in functie de cauza afectiunii. 
Tehnici de reducere a stresului 
Dispozitive dentare 
Terapie comportamentala 
Medicamente 
Remedii simple - Inainte de culcare puteti rontai un morcov,daca ati avut o zi stresanta incercati un masaj de relaxare, sau un pahar de lapte ori ceai cald inainte de culcare, incercati sa relaxati muschii maxilarului, aplicand o compresa calda.

Un comentariu:

  1. Foarte util acest articol. Am invatat foarte multe lucruri interesante despre albirea dintilor.
    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere