marți, 15 mai 2012

CaliVita, mineralele si rolul lor in organismul uman, CaliVita, Zincul si Calciul


CaliVita, mineralele si rolul lor in organismul uman, CaliVita, Zincul si Calciul

Mineralele
Pentru functionarea normala a proceselor vitale, organismul uman are nevoie nu numai de vitamine, ci si de minerale. Organismul uman nu le poate produce, prin urmare nu le putem obtine decat din surse externe.
Sunt cunoscute sub denumirea de oligoelemente sau microelemente, deoarece, chiar daca sunt vitale, organismul nostru are nevoie de ele doar in cantitati foarte mici.

Zincul este unul dintre  cele mai importante oligoelemente si se gaseste in fiecare celula a organismului. Organismul uman nu dispune insa  de un depozit important de zinc, de aceea avem nevoie permanenta de zinc din surse externe.
Distributia zincului in diferite organe nu este uniforma, in creier inima , plamani si muschi se afla in concentratii relative constante, in schimb in sange, testicule sau par, concentratia de zinc depinde de alimentatie.  In cazul persoanelor care locuiesc in zone poluate , a celor care se hranesc in mod necorespunzator, acesta trebuie suplimentat cu ajutorul unui produs ce contine zinc.
Zincul are un rol foarte important in procesele fiziologice: intra in componenta a mai mult de 70 de enzime, este un constituent al insulinei, hormonul responsabil cu metabolismul glucidelor, este constituentul esential al enzimelor care protejeaza organismul impotriva efectelor nocive ale radicalilor liberi.
Zincul sprijina functionarea normala a sistemului imunitar, participa la functionarea normala a organelor reproducatoare, contribuie la mentinerea structurii sanatoase a pielii joaca un rol important in mentinerea echilibrului acido-bazic al sangelui, este indispensabil in biosinteza proteinelor, a acizilor nucleici (ADN si ARN), intervine in dezvoltarea si maturarea aparatului reproducator, in functionarea normala a prostatei, regleaza capacitatea de contractie a muschilor, intervine si in activitatea cerebrala.
Zincul este necesar pentru producerea globulelor rosii si pentru desfasurarea optima a metabolismului acizilor grasi si a fierului, care sunt mult accelerate, producerea testosteronului, substanta de baza pentru cresterea masei musculare.
Zincul are rol in activitatea hormonala, cum ar fi hormonii de crestere. El joaca un rol important in producerea testosteronului si amelioreaza mobilitatea spermatozoizilor.
Efecte pozitive ale consumului de zinc:
• accelereaza vindecarea ranilor
• favorizeaza cicatrizarea in cazul arsurilor
• amelioreaza  simptomele provocate de afectiunea prostatei
• poate trata sterilitatea
• elimina petele albe de pe unghii
• ajuta in cazul persoanelor cu boli psihice .
• intervine in procesul vederii in culori, in simturile gustului si mirosului
Asocieri benefice:
o zinc cu vitaminaB6 indicate in cazuri de impotenta ( stridiile care sunt recomandate ca afrodisiac, contin mari cantitati de zinc )
o zinc cu mangan recomandat persoanelor varstnice suferind de senilitate
o zincul administrat inaintea tratamentelor hormonale recomandat femeilor suferind de tulburari menstruale
o zinc cu vitamina C accelereaza vindecarea afectiunilor cailor respiratorii
Carenta de zinc favorizeaza fixarea cu usurinta a metalelor grele in corp (in orasele mari plumbul cadmiu provenit de la gazele de esapament, fumul de tigara, etc).
Contribuie la aparitia tulburarilor de invatare, apar probleme emotionale si de comportament.
Determina uscarea pielii, unghii casante, matreata si caderea parului.
Sportivii pierd in timpul antrenamentelor o cantitate mare de zinc in principal datorita transpiratiei abundente, cerandu-se suplimentarea alimentatiei lor cu zinc.
Sursele naturale de zinc sunt carnea, fructele de mare, pestele, ouale, germenii de cereale, semintele de dovleac, drojdia de bere, laptele si produsele lactate, ficatul, legumele.  
Recomandari:
• Zincul actioneaza eficient in asociere cu vitamina A, calciu si fosfor.
• Consumul ridicat de calciu scade absorbtia zincului.
• Consumul ridicat de zinc creste necesarul de vitamina A (beta carotene)
• Necesarul de zinc creste in caz de efort fizic intens, activitati sportive, sarcina si alaptare
• Este recomandat sa nu se depaseasca dozajul indicat, deoarece zincul este toxic daca este consumat in cantitati care depasesc semnificativ doza recomandata zilnic. Se recomanda ca supliment alimentar, un consum zilnic de 15 mg de zinc, sportivilor pana la 50 mg, cantitati mai mari recomandandu-se alcoolicilor si diabeticilor.

Calciul  reprezinta 2% din greutatea corporala a organismului, este mineralul prezent in cantitatea cea mai mare in corpul omenesc (un kilogram - un kilogram si jumatate). Aproape intreaga cantitate de calciu din corp (99%) este fixata in oase si dinti, fiind necesar pentru mentinerea structurii normale a castora, iar restul este distribuit in tesuturi si in lichide biologice.  Concentratia calciului in sange este mentinuta intre
9-11 mg%. Valorile sunt in general mai crescute la barbati decat la femei si cu tendinta usoara de a scadea o data cu varsta.  Are rol in functionarea sanatoasa a muschilor si a sistemului nervos, fiind un element important a coagularii normale a sangelui.
Functiile calciului in organism
• Calciul impreuna cu fosforul consolideaza si mentin in stare buna de functionare scheletul si dintii, raportul optim dintre cantitatea de calciu si cea de fosfor fiind  de 2 la 1.
• Calciul detine un rol important in transmiterea impulsurilor nervoase, fiind in tonic al sistemului nervos si consolidand echilibrul functional al acestuia, este indispensabil pentru contractile musculare.
• Calciul impreuna cu magneziul este responsabil de sanatatea sistemului cardiovascular, asigurand bataile regulate ale inimii.
• Contribuie la metabolizarea fierului.
• Impiedica trecerea rapida a lichidului plasmatic in spatiul extracelular avand efect benefic in procesele inflamatorii.
• Calciul micsoreaza amploarea proceselor alergice prin stabilizarea membranelor celulare  In cazul unor reactii alergice (rinite, urticarie, astm bronsic, etc) sunt recomandate doze adecvate de calciu.
• Ajuta in tratamentul insomniilor.
• Calciul nu poate fi absorbit decat in prezenta unei cantitati suficiente de
Vitamina D.
Hipocalcemia(deficiena de calciu) este una dintre cele mai frecvene tulburari ale dezechilibrului de minerale in organism si are drept cauze:
• alimentatia necorespunzatoare (cu o cantitate insuficienta de calciu, sau indelung prelucrata, excesul de carne, paine, prajituri si alte fainoase, excesul de sare permite pierderea potasiului prin urina ce conduce la eliminarea calciului, alcoolul cafeaua, ceaiurile, zaharul si diureticele, bauturile racoritoare nealcolizate)
• abuzul de medicamente (diuretice, anticonceptionale, tratamente indelungate cu cortizon si prednison, etc).
• reducerii aportului de vitamina D, datorata expunerii insuficiente la soare
• existentei unor boli ca diabetul, hipertiroidia, bolile cronice de rinichi si ficat si pancreas, bolile de sange (anemii, leucemii), poliartrita reumatoida determina perturbari ale calciului in organism
• scaderea functiei glandelor paratiroide, glande ce mentin calciul in concentratii fiziologice.
• menopauza si in special menopauza prematura
• stresul si lipsa de miscare
Manifestari ale lipsei de calciu: stare de insomnie, irascibilitate, palpitatii, colici abdominale, balonari, dificultati la inghitirea alimentelor, senzatii de amorteli ale mainilor, transpiratie, stari depresive, dureri de cap intense, contractii musculare spontane la diverse grupe musculare (maini, picioare, trunchi, fata), furnicaturi in membre, senzatie de lipsa de aer, stari melancolice, dereglari ale ciclului menstrual, tulburari de dinamica sexuala, tulburari de concentrare.
In formele severe apare tetania.
Deficientele de calciu duc la malformatii osoase, determinand rahitismul la copii si osteoporoza la adulti.
Sursele naturale de calciu sunt  lapte si produse lactate, galbenusul de ou, sardine, somon, soia, fasole verde si uscata, mazare, conopida, broccoli, morcovi, telina, spanac, ceapa verde, napi, nuci, alune, seminte de floarea soarelui, mere, pere, struguri, coacaze, afine, seminte de susan.
Aportul de calciu este foarte important pe parcursul intregii vieti, alimentatia trebuie sa fie echilibrata, cu un aport suficient de vitamine si minerale, fara excese de proteine si zaharuri, bogata in fructe si legume proaspete, miscare in aer liber, expunere sistematica la soare. 
Calciul este recomandat in caz de oboseala, irascibilitate, nervozitate, astenie, cefalee,lipsa de concentrare, insomnie, tulburari de menopauza, dereglari ale ciclului menstrual, hemoragii prelungite, batai neregulate ale inimii, rahitism, osteomalacie, osteoporoza, dureri osoase, spasmofilie acuta sau cronica, reactii alergice.  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu