vineri, 18 mai 2012

Polinoza-Febra de fan


Polinoza-Febra de fan

Polinoza reprezinta o alergie la polenul diferitelor plante. Polenul se transmite pe caleea aerului si provoaca, la contactul cu mucoasa nazala sau oculara, o reactie alergica imediata (de tip 1).
Polinoza poate fi declansata de polenul diferitelor tipuri de plante, cum ar fi: graminee (secara), ierburi, pomi (mesteacan, stejar), arbusti (alunul) si plante medicinale (pelinul negru). In functie de perioadele de polenizarea ale acestor plante, polinoza poate sa apara de mai multe ori pe an. 
De obicei polinoza se asociaza si cu o reactie incrucisata la alimente care contin proteine a caror structura moleculara e similara cu a alergenului polen. Se intampla adesea ca persoanele alergice la polenul de mesteacan, de exemplu, sa reactioneze alergic si la alune.   
Simptomele tipice din polinoza sunt : lacrimarea, senzatia de arsura la nivel lacrimal, stranut, rinoree, nas infundat, tuse, gat iritat, reactii alergice ale pielii (inflamari si roseata). Pot sa apara de asemenea probleme de concentrare si de somn. Cazurile grave se asociaza cu dispnee si pot duce la astm bronsic de etiologie alergica. Riscul persoanelor alergice la polen de a se imbolnavi de astm este 3 ori mai mare decat al celor non-alergice. 
In paralel cu reactiile alergice specifice, polinoza poate determina si o hipersensibilitate nazala fata de factori iritanti nespecifici cum ar fi fumul de tigara, praf, substante mirositoare, schimbari de termperatura, care se manifesta prin stranut
Trebuie evitat, pe cat posibil, a contactului cu factorul alergen. Pentru ameliorarea simptomelor acute din polinoza se adminstreaza antihistaminice cu actiune rapida, solutii de glucocorticoizi si corticoterapie inhalatorie.
Polinoza ramane de regula toata viata. Netratata, alergia poate migra de la nivelul cailor respiratorii superioare si al conjunctivei oculare la nivelul cailor aeriene inferioare, cauzand simptome astmatice.   
Masuri de preventie:
·         evitati campiile inflorite sau aleele cu mesteceni si informati-va in legatura cu incarcatura de polen a aerului;concentratia in polen a aerului in mediul rurale este crescuta mai ales dimineata intre orele 4-6 concentratia cea mai mica in polen-optima pentru a aerisi- se gaseste intre orele 19-24. In mediul urban concentratia in polen a aerului este cea mai scazuta dimineata intre orele 6- 8
·         plecati in vacante in perioadele cand nu este perioada de polenizare

·          folositi filtre de polen in sistemele de aerisire auto si in aparatele de aer conditionat 
·         aspirati zilnic,folosind aspiratoare cu filtru HEPA
·         stergeti zilnic podelele cu o carpa umeda
 
·         spalati –va parul inainte de culcare
·         nu lasati in dormitor hainele cu care ati iesit afara

CaliVita produse recomandate in alergii

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu