joi, 17 mai 2012

Boala Lyme-Borrelioza Prezentare video


Boala Lyme- Borrelioza

Boala Lyme este o boala infectioasa produsa de o bacterie (Borrelia Burgdorferi), transmisa omului prin intepatura  de capusa.   Pentru ca o persoana sa aiba boala Lyme trebuie: 

  •    sa fi fost muscata de o capusa sau de o nimfa 
  •    capusa respectiva sa fi fost purtatore de bacterii Bb (20% din capuse sunt puratatoare de bacterii Bb, dar procentajul variaza in functie de regiune) 

In ciuda faptului ca nu este recunoscuta oficial ca endemica, boala este foarte raspandita pe glob. Boala este putin cunoscuta si de cele mai multe ori gresit diagnosticata!
Poate  fi vorba de una sau mai multe tulpini de Bb implicate in infectie, dar prin muscatura de capusa de regula, impreuna cu infectarea cu Bb, se pot transmite si alte co-infectii (Babesia, Erlychia, Chlamydia Trachomatis, Bartonella etc.)
Afecteaza intregul organism, simptomele ei mimeaza foarte bine simptomele altor boli si reactia individuala fata de agentul patogen este foarte diferita de la om la om, de aceea este numita ,,boala cu 1000 de fete,,. Se spune chiar ca ar putea "copia" simptomele a circa 200 de boli. Pe de alta parte, fiecare pacient bolnav de Lyme are propriul sau tablou de simptome. 
Boala are trei stadii:
1.eritemul cronic migrator
2.infectia diseminata-spirochetele se raspandesc in intreg organismul in diverse zone
3.infectia persistenta-apar semnele unor complicatii grave
Borrelia Burgdorferi are caracteristici specifice fata de ceilalti agenti patogeni.
Durata de generare a unei noi generatii de bacterii este de 72-100 ore (foarte lunga), iar ciclul ei de viata este in jur de 4 saptamani (deosebit de lung). Din aceasta cauza este nevoie de un tratament lung, in cure de minim o luna, care sa acopere perioada de viata a unei generatii de bacterii. 
Bacteria Bb, fiind foarte mica (10-20 nm) intra in celule si se cantoneaza in tesuturile slab irigate (nervi, lichidul sinovial, etc.) unde sistemul imunitar (seria celulelor albe) si oxigenul ajung cu greutate. Intracelular, bacteria locuieste in niste vezicule acide (pH mic) care impiedica patrunderea antibioticelor in apropierea bacteriei. 
Bacteria comuta intre 3 forme genetice, in functie de vitregia conditiilor intalnite in organismul gazda: spirocheta, forma sporoida (vegetativa) si o forma chistica - toate acestea in incercarea de a supravietui. 
Simptome ale bolii Lyme:
Lyme stadiul 1-ECM - eritemul cronic migrator - faza incipienta a boli

  • pata / pete care se muta pe corp
  • transpiratii puternice
  • febra
  • dureri musculare (ca dupa o gripa)
  • dureri de cap (ca dupa o gripa)
  • pata rosie la locul muscaturii de capusa
  • stare de  slabiciune, oboseala marcata
  • tulburari de somn
  • tulburari de vedere (privire incetosata, dubla, chiar disparitia campului vizual)
Lyme stadiu 2 - faza deja cronica / vechime peste 6 luni de la debut

  • dureri articulare
  • dureri in tendoane, calcaiul lui Ahile, etc.
  • dureri si/sau usturimi in muschi
Lyme stadiu 3-tulburari cardiace si neurologice

  • amorteli ale membrelor, capului, etc.
  • intepaturi (ca acele de cactus)
  • furnicaturi (ca si cum s-ar misca pe piele niste furnici)
  • urzicaturi (ca si cum ai fi fost urzicat)
  • tulburari de inghitire
  • tulburari de urinare (frecvent, senzatia imperioasa de a urina)
  • ameteli
  • dureri de cap
  • senzatia de "nisip in ochi" sau "urzicaturi in ochi", etc.
  • paralizii ale fetei sau ale membrelor
  • tulburari psihiatrice: depresie, anxietate, atacuri de panica, obsesii, fobii, tulburari emotionale (care mimeaza bipolaritatea), etc.
Oricat ar parea de justificate aceste simptome, nu excludeti posibilitatea de a fi fost infectat printr-o muscatura de capusa, chiar daca nu va amintiti ca ati fost muscat.
 Multi bolnavi de Lyme au fost gresit diagnosticati ca avand: "scleroza multipla", "reumatism" sau "poliartrita reumatoida", "tulburari psihiatrice" (depresie, anxietate, obsesii sau tulburari obsesiv-compulsive, bipolaritate, etc.), "neuropatie alcoolica" sau "neuropatie diabetica", etc.
Daca aveti boala Lyme, nu va puteti vindeca decat printr-un tratament specific si de durata. 
Cea mai precisa analiza de laborator este microscopia in camp intunecat, prin care se poate vedea bacteria in sange sau LCR (lichidul cefalo-rahidian) –(mai multe detalii despre aceasta investigatie si adresa unde puteti sa o faceti va putem da daca ne contati la adresele de pe site).
Tratament sustinut si de durata
Schemele de tratament sunt foarte diferite, unii medici (dr. Burascano - SUA, dr. Bozsik - HU, etc.) prescriu scheme de tratament complexe, cu doua sau chiar mai multe antibiotice (ceftriaxona, amoxicilina, claritromicina, doxicilina, etc.), in combinatie cu un antiparazitar (Metronidazol, Tinidazol, etc.) care distruge forma vegetativa a bacteriei.
Dozele prescrise sunt in general ridicate si se intind pe perioade de timp lungi (saptamani si luni), tratamentul putand dura ani de zile (cu pauze intre cure, fireste, necesare pentru refacerea florei microbiene benefice din intesetin, a tabloului sanguin si a celorlalte functii vitale: ficat, rinichi, etc.). *
Profilaxia
Masuri ce pot fi luate pentru a preveni boala Lyme:
  • evitati zonele cu capuse: padurile ,tufisurile, in lunile mai, iunie ,iulie.
  • utilizati spray-uri anti-insecte, purtati haine lungi ,mulate si deschise la culoare in zonele inpadurite
  • folositi pesticide.
Sfaturi utile
Capusele le puteti intalni in gradina, in parcuri publice, pe pomii din livada sau in padure, in iarba sau pe gazonul din jurul casei,  pe terenul de fotbal, in camping, in ierburile de la marginea lanurilor, pe animalele noastre de casa - caini si pisici (dupa plimbarile lor mai aduc cateodata cate o capusa!).
Locurile favorite sunt padurile umede, unde temperatura este cuprinsa intre 7 si 25 C, tufisurile, poienile unde razele soarelui sunt blinde si unde apa de ploaie sau roua persista mai multa vreme.
Capusa adulta poate fi vazuta cu ochiul liber si trebuie scoasa imediat (se pune o picatura de ulei pe ea si capusa isi da drumul singura); fiecare persoana care a scos o capusa de pe corpul sau trebuie sa consulte imediat un medic, mai ales daca apare o inrosire la locul muscaturii sau alte simptome "curioase" (dureri musculare, nas infundat, transpiratii etc. - asa numita "gripa de vara".
Capusele tinere, nimfele fiind foarte mici  nu se vad usor cu ochiul liber si din cauza aceasta cea mai mare parte a bonavilor de Lyme nu isi amitesc sa fi gasit o capusa pe ei. Muscatura capuselor tinere, arata ca un punct foarte mic pe piele, cat un varf de ac.
Inainte de a musca, capusa secreta o substanta anestezica, astfel ca majoritatea oamenilor nici nu simt cand sunt muscati!
In zonele acoperite cu par, mai ales la barbati, este foarte dificil de reperat o capusa.
Transmiterea bacreriei Borrelia este asigurata de femele si de pui de capusa (nimfele). Evitati tufisurile umede unde riscul de a gasi colonii de capuse este mare.
Nu strangeti capusa care v-a muscat intre degete! - in acest fel tot continutul din intestinele sale (continand microbi) trece in sangele Dvs.!
Nu folositi eter sau alt produs anstezice care o poate determina sa vomite sangele din abdomen in intepatura.
Daca ati incercat sa scoateti capusa cu o penseta si capul ei s-a rupt si a ramas in piele, mergeti de urgenta la medic! - acesta il va scoate printr-o mica incizie. Cu cat mergeti mai repede la medic, cu atat numarul de bacterii transmise va fi mai mic!
Daca capul ramane inca agatat pe piele trebuie dezinfectat foarte bine; acolo se va forma o infectie mica care se va vindeca rapid .
Daca capusa este fixata in locuri unde nu se poate indeparta de persoana in cauza trebuie cerut ajutorul celui mai apropiat medic.
Tineti minte data la care capusa a fost scoasa de pe corp! Urmariti aparitia oricaror simptome "curioase". (In alte tari capusa este analizata, stiindu-se astfel care au fost tulpinile de Bb din sangele ei - acest lucru faciliteaza alegerea antibioticului)
Trebuie observat apoi daca in zona unde a fost muscatura apar semne tipice - roseata, umflarea pielii in jurul piscaturii, semnele tipice ale infectiei Lyme apar imediat sau dupa cateva saptamani: simptome asemanatore cu cele de gripa, febra, dureri de cap, dureri in gat, ganglioni inflamati, oboseala marcata, dureri musculare, transpiratii abundente, etc.
Medicul trebuie consultat imediat dupa aparitia simptomelor, si antibioticul va fi prescris pentru 3-4 saptamani. Daca medicul in cauza nu cunoaste boala, adresati-va unui dermatolog sau, si mai bine, unui specialist in boli infectioase!

Tratamentul alopat in boala Lyme consta in cure repetate cu antibiotice in doze mari, combinate si schimbate la interval de 1-2 luni. Tratamentul este de lunga durata,uneori cativa ani,in functie de complicatiile aparute si de organele afectate, bolnavul fiind  examinat si investigat  la intervale de cel mult  6 luni .
Borrelioza afecteaza mai multe organe si sisteme din organism si de aceea , pe langa tratamentul alopat este necesar si un tratament naturist complementar.Pe langa un regim alimentar adecvat,bazat pe legume si fructe si o hidratare corespunzatoare,  este necesar si un tratament naturist complementar, pentru stimularea imunitatii, detoxifierea organismului, reducerea inflamatiilor, imbunatatirea circulatiei sanguine,  refacerea florei intestinale distruse de cura indelungata cu antibiotice, asigurarea functionarii normale a sistemului nervos 


Produse naturale CaliVita , tratament complementar in boala Lyme
Immunaid-3x1 capsule /zi
Omega- 3-6 capsule/zi
Probio Balance-3x1/ tablete/zi
Garlic Caps-3x1 capsule/zi
Resveratrol Plus-3x1 capsule/zi
Protect 4 Life -3x2 tablete/zi
Rhodiolin-3x1 capsule/zi

*Informaţiile de pe site nu  înlocuiesc diagnosticarea unui medic specialist. 
Medicamentele şi dozele mentionate au caracter informativ.Nu încercaţi să vă trataţi singuri, fără a fi sub îndrumare şi supraveghere medicală de specialitate! 



Am scris acest articol deoarece familia mea s-a confruntat cu aceasta boala nemiloasa, mai exact bunicul meu, care a fost la un pas de a ramane orb. Cauza? Borrelia! 
Filmuletele prezentate mai jos sunt ale bunicului, care a fost diagnosticat in luna noiembrie 2011 cu boala Lyme si sunt realizate prin microscopie in camp intunecat. Fusese tratat de glaucom ani de-a randul dar vederea se distrugea continuu, ajungand aproape la orbire. Disperarea bunicului, ca si a noastra, de a ramane orb, ne-a facut sa facem investigatii complete atunci cand ni s-a sugerat acest diagnostic, la auzul caruia am fost foarte sceptici, atat noi, cat si medicii carora le-am spus ca ar putea fi vorba de  boala Lyme. In momentul in care diagnosticul de Lyme a fost confirmat isi pierduse vederea aproape complet..  Dupa diagnosticare a urmat tratament cu antibiotice si produse de sustinere a organismului  slabit de boala si dupa 3 luni s-au vazut rezultate. Inca urmeaza tratament cu antibiotice care sunt schimbate la intervale de cateva luni, lupta cu aceasta boala , atat de putin cunoscuta si acceptata in Romania fiind  foarte grea si de durata. 


7095 Spirochete
7096 Spirochete
7097 Spirochete

7098 Gema
7099 Gema

7100Haemoplasma


Va puteti face programare pentru  microscopie in camp intunecat sunand la   0744208974, 0771291254.

Un comentariu:

  1. Va multumesc pentru acest articol.A fost de mare ajutor tinand cont de acest pericol.

    RăspundețiȘtergere